Според текстовете шофьорският курс може да започне не както сега на

...
Според текстовете шофьорският курс може да започне не както сега на
Коментари Харесай

Ще имаме ли право да вземем книжка на 17 години?

Според текстовете шофьорският курс може да стартира не както в този момент на 17 години и 9 месеца, а година по-рано. През първите 365 дни обаче младият водач ще може да се движи единствено с компаньон, който има най-малко 5 години опит, през последните 2 не имал възбрана за шофиране, и до момента в който е с новия водач не е пийнал или дрогиран. Сред новите оферти са и засичане на междинна скорост и понижаване на оптималната такава по автомагистралите. А ще има ли време Народното събрание да одобри всичко това преди да се разпусне е въпрос, който към момента е без отговор.

Стефан е на 18 години, инструкторът му Димитър е в специалността от 45. Въпреки разликата в годините и двамата са на едно мнение, написа NOVA.

 

" За мен са прекомерно млади, тъй като ние в този момент образоваме 18-годишни и още нямат привички. Трудно, доста мъчно ", съобщи инструкторът Димитър Мишев.

 

Кандидат-шофьорът Стефан Стоянов е срещу, като счита, че на 17 година хората са още млади. " Трябва да си имат 18, с цел да си карат курсовете ", добавя той.

" Трябва да си непрекъснато нащрек, без значение дали е умерено или не, би трябвало непрекъснато да гледаш какво се случва ", наясно е той.

 

Точно, с цел да е по-сигурно на пътя, специалисти от неправителствения бранш, Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство са изготвили измененията в закона. Сред тях - по-ниска скорост по автомагистралите и засичането на междинна скорост през камерите на АПИ. За да се трансфорат от хрумвания в закон, е належащо да минат през седем парламентарни комисии и две гласувания в зала.

 

" Тъй като България е в политическа рецесия към този момент трета година, имаме шести избори за тези три години, тъй че на Народното събрание все не доближава време да одобри значими промени ", уточни Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

 

Според него и този път поправките може да се отсрочат във времето. " Ние можем да ги подготвим за последващо Народно заседание, още веднъж да се входират, да настояваме пред Транспортна комисия да бъдат прегледани, и в незабавен порядък да се одобряват, тъй като другояче както виждате във връзка с статистиката не са се трансформирали нещата ", разяснява той.

Дотогава оптималната скорост остава 140, камерите за моментна скорост - единствен прийом на Министерство на вътрешните работи, а книжките - след 18. Инструкторът Димитър Мишев означи, че съзнателните родители не пускат детето единствено. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР